НА ПЕТРОВДЕН ЖИТЕЛИ И ГОСТИ НА СЕЛО ДЪЛГИ ДЕЛ ОТБЕЛЯЗАХА ХРАМОВИЯ ПРАЗНИК НА МЕСТНАТА ЦЪРКВА

И тази година жителите на село Дълги дел почетоха храмовия празник на църквата „Св. Св. Апостоли Петър и Павел”.
Празникът започна с тържествена света литургия, отслужена от архимандрит Пимен. Кметът на селото Горица Григорова дари лични средства за специално приготвения курбан, който бе осветен и раздаден за здраве на местното население и потребителите на ДПЛПР с. Говежда. Сред гостите на събитието бе и кметът на община Георги Дамяново Нина Петкова.
Църквата „Св. Св. Апостоли Петър и Павел” е със статут на архитектурно-строителна и художествена недвижима културна ценност от Възраждането с категория „местно значение“. Храмът е образец на църковната архитектура от втората половина на 19-и век, дело на първомайсторите от т. н. Славинска възрожденска строителна школа, присъстваща на много места из северозападните български земи. Дейността на славинските майстори носи белезите на обособена строителна школа, характерна със специфична система от орнаменти и символи в релефна каменна пластика, като неразривна част от архитектурно- художествения образ на паметника.
Автентичността на църковната сграда е запазена в максимална степен. Съхранени са оригиналните архитектурни и конструктивни елементи.
Постигнат е синтез между архитектурата и художественото оформление на църквата. Художествената украса има висока стойност. Художественото оформление онагледява конкретен период в развитието на пластичния език на живописта и дърворезбата от края на 19-и век.

About Администратор

Вашият коментар