За Общината

Община Георги Дамяново се простира от връх Копрен в Западна Стара планина до Широка планина /Предбалкана/ на север, заграждащи плодородната долина на р.Огоста. Територията обхваща 298 кв.км. с 13 населени места с общо 2 934 души население.

По-голямата част от територията й се намира в силно пресечен планински терен със средна надморска височина около 600 м. На северозапад граничи с община Чипровци, на югозапад с Република Сърбия, на югоизток с община Берковица и на североизток с община Монтана. Сравнително лесната и достъпна планина е чудесна предпоставка за лов и туризъм.

От територията на общината води началото си р. Дългоделска Огоста, основен приток на р. Огоста, пресичаща от югозапад на североизток общината. Районът е неописуема смесица от планина, предпланина, гори, уникален чист въздух и кристално чисти изворни води.

 

Лопушанският манастир блести като бисер в котловината, на километър от с. Г.Дамяново. Зад високите каменни стени на зеления фон на гората се откроява с островърхите си кубета храмът “Свети Йоан Кръстител”, умалено копие на храма в Рилския манастир. Резбата на иконостаса, ажурна и плътна, изобразява библейски сцени, животни и растителност – “плодовете на земята”.

От хижа “Копрен” има поглед на всички страни – на юг-върховете Копрен и Сбег, на запад – връх Три чуки, на север и изток –панорама от планински склонове.

В дебрите на планината по маршрутите на   изградените екопътеки са живописните водопади: Ланжин скок, Дуршин скок, Водни скок и др.

„Зелен телефон“
09551/2220 – за сигнали за замърсяване на околната среда

gd3470@mail.bg

About Администратор

Вашият коментар