20 март – Световен ден на оралното здраве

Информационна кампания, посветена на Световния ден на оралното здраве, проведе в основното училище и детската градина Местната комисия за борба срещу противообществени прояви на малолетните и непълнолетните /МКБППМН/ към Община Георги Дамяново. Инициативата се осъществи със съдействието на кмета на общината Нина Петкова, която също се включи в мероприятието.

Здравна беседа, посветена на грижите за зъбите, изнесе фелдшерът Маргарита Младенова. Тя отбеляза, колко важно е да се мият зъбите и посочи здравословното хранене и редовните профилактични прегледи при зъболекаря като основни фактори за здрави зъби.
Всяко дете получи паста и четка за зъби, и информационна брошура.

Световният ден на оралното здраве (СДОЗ) се чества по цял свят всяка година на 20-ти март. Той се организира от Световната дентална федерация (FDI), в която членува и Българският зъболекарски съюз и е най-голямата световна кампания за осведомяване на населението на замята за оралното здраве. Чрез СДОЗ се разпространяват послания за добри практики за опазване на здравето на устата, както сред възрастните, така и сред децата и се демонстрира значението на оптималното орално здраве за поддържането на общото здраве и благополучие.
Тази година инициативата е под мотото „Гордей се с устата си. Доброто оралното здраве води до усмивки за цял живот.“ Над 1,5 млн. зъболекари от над 120 държави на този ден празнуват деня на здравето на устата.

About Администратор

Вашият коментар