ХУДОЖНИЦИ ПОДРЕДИХА КАРТИНИ ОТ ПЛЕНЕРА ПО ЖИВОПИС В ПАМЕТ НА ПРОФ. ГАЛИЛЕЙ СИМЕОНОВ

На 28 април художници подредиха изложба от картини, изобразяващи красотите на Копиловския балкан, от първото издание на пленера по живопис в памет на световноизвестния художник проф. Галилей Симеонов от Гаврил Геново, който е и почетен гражданин на община Георги Дамяново. Професора ни напусна на 1 ноември 2021 година, на 92-годишна възраст. Изложбата, която бе подредена в Народния дом в село Георги Дамяново, откри кметът на общината Нина Петкова. Тя благодари на участниците във форума и сподели, че била обещала на именития художник да организира пленер.
„За съжаление „професора”, както всички го наричахме, не можа да дочака този момент. Но аз съм сигурна, че той е тук сред нас и е щастлив от случващото се. И този пленер днес е в негова чест”, каза кметът Петкова. Той беше скромен човек, отказваше да приеме каквато и да е помощ. Харесваше живота си сред природата и грижата за неговите гъски. Притежаваше таланта да подрежда фактите и наблюденията си в система, която сам определяше. Той бе дълбоко свързан с корените си. Имаше мисия да бъдете пазител и посланик на българската духовност и автентичност.Творчески необикновен и скромен, не винаги разбран, понякога противоречив. Това беше професора за всички нас и така ще го запомним, допълни Нина Петкова.
Първото издание на форума събра 11 художници от Монтана, преподаватели и студенти от Националната художествена академия. В продължение на четири дни те претворяваха през своя поглед удивителни картини от прекрасния връх Копрен и Трите чуки в Копиловския балкан. Доцент Любомил Драганов, който е преподавател в специалност „Стенопис“ на Националната художествена академия, е роден в град Монтана.
Вълнуващи спомени за проф. Галилей Симеонов сподели и проф. Страхил Ненов, също преподавател в НХА и син на художника Борис Ненов – един от изтъкнатите български живописци, творили през втората половина на миналия век.
С невероятни спомени от красотите на дивната природа над Копиловци си тръгнаха и студентите по „Стенопис“ от Художествената академия Мария Венкова, Симона Йорданова и Гергана Йонова, които споделиха, че това райско място заслужава да бъде пресъздадено в картини в четирите годишни сезона .
В пленера участие взеха още : Румен Атанасов, Венелин Захариев, Георги Паунов – Паунеца, Митко Марков, Димитър Димитров – Гоцак и Тодор Деков. Картините от пленера разгледаха и възпитаниците на Таня Василева от школата на „Рени арт“ в град Монтана.
За живописните творби творците са използвали техниките маслена живопис и акрил, а изображенията са както в реалистичен и експресивен стил, така и в абстрактен.
Всеки един от художниците дари по една картина, рисувана по време на пленера, на Община Георги Дамяново, която от своя страна осигури на творците необходимите материали – бои, платна и четки.
Участниците във форума получиха почетни грамоти от кмета Нина Петкова. Пленерът по живопис ще се провежда веднъж на две години.

Художниците, заедно с кмета Нина Петкова и кмета на с. Гаврил Геново Филип Филипов, посетиха гроба на проф. Галилей Симеонов в родното му село.

About Администратор

Вашият коментар