Туризъм

Бъдещето на Лопушанското поречие е в развитието на вътрешния и на международния туризъм. Гаранция за това са природните дадености, икономически възможности и екологичнo чистата природа в района. На територията на общината има много природни богатства: вековни букови гори, чисти и буйни реки, потоци и най-вече чист въздух, което дава добри възможности за практикуване на ловен и риболовен туризъм.
Районът на община Георги Дамяново е признат за един от най-чистите в екологично отношение в страната. Общината има потенциал за развитие на екотуризма. Защитени природни обекти и територии са резерват “Ускето”, с.Дълги Дел и местността “Копрен”, с.Копиловци. Природни забележителности са “Меча дупка”, с.Камена Рикса, “Дуршин водопад” и водопадите “Воден скок” и “Ланджин скок” в с. Копиловци, водопад “Ръжена бара”, с.Еловица, вековни дървета /зимен дъб, бук и секвоя/, гора със специално предназначение – лесопарк “Балова шума”. Туристически продукт е Копренската екопътека с уникалните си маршрути. В района съществува и голямо биологично разнообразие.
–     В подножието на Копрен  има изграден туристически комплекс. Оттук тръгват много екопътеки за каскадите от водопади: Ланжин скок, Дуршин скок и Водни скок на Графска река. В този комплекс е и творческата вила на художника Венелин Захариев.

–     Гостоприемница БАЛОВА ШУМА е разположена в едноименния мемориален комплекс над село Гаврил Геново, увековечаващ паметта на жертвите за свобода и демокрация в България от Чипровското въстание 1688 г. до наши дни, член на БААТ /Българска асоциация за алтернативен туризъм/. Всред дъбова гора с много зеленина и добре оформени алеи, на 2 км от най-близкото населено място и на 15 км от Монтана, гостоприемницата е идеално място за вашата отмора, дискретна среща или другарска сбирка. На разположение на гостите са 9 стаи и 1 апартамент, разпределени в масивни тухлени къщички със самостоятелни санитарни възли, телевизор, климатик и сателитен приемник в накои от тях. Повечето стаи са оборудвани с двойно легло и разтегателен диван, подходящи за нощуване на семейства с деца. Цената на стая за 2008 година е 30лева. За учащи, пенсионери и организирани групи – отстъпки по договаряне. Присъствието на домашни любимци е разрешено. Гостоприемницата предлага ресторант с традиционна българска кухня, състоящ се от две зали – една с 18 места и по-голяма с 60 места, както и лятна градина с 80 места. На разположение на гостите е външно барбекю за свободно ползване. Работно време – целогодишно, без почивен ден. Телефони за резервация : (+359) 9558 578; (+359) 887 39 37 01; (+359) 878 65 45 81; (+359) 887 88 97 72. На 250 м се намира живописен микроязовир „Черновия” с отлични условия за риболов. На 1 км се сливат двете реки Чипровска и Дългиделска, вливат се в река Огоста и след 12 км образуват втория по големина в България язовир „Огоста“ – изключително удобен за уиндсърф, риболов и плаж.

–     Къща за гости „Миланови” Къщата за гости “Миланови” се намира в началото на алеята, водеща към с. Гаврил Геново, непосредствено след моста на р.Чипровска Огоста. Разположена в огромен двор с 3,5 дка площ, всред овощни дръвчета и зеленина, къщата предлага 7 стаи с 4 бани и тоалетни, огромна трапезаря с камина с пълно кухненско обзавеждане и 22 места за хранене. През лятото двете веранди на къщата, оборудвани с маси за хранене, създават допълнителен уют и отпускаща атмосфера в едно с шума на преминаващата наблизо река. Общият капацитет за нощувка е до 20 места. На 100 м от къщата има автобусна спирка с редовни автобусни линии до Монтана, Белоградчик, Видин, Чипровци и София. На 4 км е Лопушанският манастир, а на 18 км – Випровският манастир. Къщата е самостоятелна, без хазяй, отоплена и се предлага целогодишно за гости. Присъствието на домашни любимци е разрешено. За контакти: 3469 с.Гаврил Геново, обл. Монтана (+359) 9558 578; (+359) 887 39 37 01; (+359) 878 65 45 81; (+359) 887 88 97 72.

Местности и забележителности
Обекти за разработване на културен туризъм и създаване на туристически продукт на територията на община Георги Дамяново са:
–      В подножието на Копрен  е изграден туристически комплекс с 26 легла. Оттук тръгват много екопътеки за каскадите от водопади: Ланжин скок, Дуршин скок и Водни скок на Графска река. В този комплекс е и творческата вила на художника Венелин Захариев. В село Копиловци са откривани различни паметници, сред които и бронзова фигура на Херакъл. Запазен е и един камък /фронтон/ от католическата катедрала, която е разрушена по време на Чипровското въстание от 1688г. Запазена е и се ползва и днес латинската чешма. В село Копиловци се изработват Чипровски и Пиротски килими и гоблени.

–      Лопушанският манастир “Св. Йоан Кръстител” е обявен за паметник на културата с национално значение. Дионисий и брат му Герасим от Берковица са работили за възстановяване на Чипровския манастир след въстанията от 1836 и 1837г. и оттам идват в Лопушна през 1850г., където Дионисий поема ръководството по възобновяване на Лопушанския манастир, като най-напред построява оградния зид,  двукатна сграда край пътя за с.Помеждин, а през 1853г. и двукатна сграда откъм село Меляне. Една от стаите е ползвана за храм, друга за училище, а трета за магерница и др. През 1856г. се игражда четирилицевата чешма, която е изпъстрена с много релефи. От юг е изобразен герб с двуглав орел и инициалите Иг и Дс /игумен Дионисий/, от изток в средата има руски герб с четири числа 1856. Дионисий мечтае да изгради храм, подобен на храма в Рилския манастир. „Он агумено не спеше ноще, све думаше за черквата да буде от убава та по-убава”. През пролетта на 1859г. започват изкопните работи за големия храм, при което се разкриват масови погребения на стотици хора. Те събират всички кости и черепи и през 1860г. изграждат параклиса “Света Богородица” с приземие /гробница/, където съхраняват тленните останки. Изграждането на големия храм е започнало на 21 април 1859г. с голямо тържество. От външната страна на храма, както и на входната порта са изобразени хора, фантастични животни и други фигури. Иконостасът е изработен от Стойчо Фандъков и синът му Димитър. В две от колоните на храма са поставени два резбовани проскинитария, в които са поставени образите на Света Богородица и Исус Христос, рисувани от Станислав Доспевски през 1863г., а останалите икони в иконостаса и храма са рисувани от брат му Николай Доспевски. Има и два параклиса – южен, който носи името на “Св. Йоан Предтеча” и северен на “Св. Йоан Кръстител”, което е привлекателно място за много туристи. Пребиваващите в манастира богомолци и гости могат да посетят и другите храмове и исторически и природни дадености в Лопушанското поречие. Реставрирани и функциониращи са черкви в селата Копиловци, Главановци, Дива Слатина и Гаврил Геново.

–      В село Меляне на 2 км от Лопушанския манастир живее и твори художник – дърворезбар Чавдар Антов. Неговото ателие се намира в центъра, където той има сбирка на автентични предмети от миналото на този край и подготвя откриването на етнографски и художествени сбирки.

–      В село Гаврил Геново работи известният график проф. Галилей Симеонов.
–      Фолклор, празници, обичаи – читалищата в селата Копиловци, Говежда, Дълги Дел и Георги Дамяново провеждат активна културна дейност като с певчески и театрални състави пресъздават характерните за този край фолклорни празници и обичаи.

 

Празници
Жителите на община Георги Дамяново отбелязват Празника на Балкана всяка година през месец август. Празника протича с общоселско веселие, изпълнения на певчески и танцови състави в планината – местност “Младенин вир”, “Брадчата” и хижа “Копрен”.

About admin

Вашият коментар