ТРАДИЦИОНЕН ФОЛКЛОРЕН СЪБОР „СВИДНЯ”

Тридесет състава и над 300 самодейци от областите Монтана и Видин пяха и танцуваха на традиционния фолклорен събор „Свидня“ 2023.
За 13-ти път събора се проведе в местността „Попов мост“ на 10 юни 2023г. Съборът откри кметът на общината Нина Петкова. „Фолклорен събор „Свидня” се превърна в една от емблемите на Община Георги Дамяново, с което много се гордеем. Радостна съм, че все повече млади изпълнители се включват, което показва, че мостовете на миналото към настоящето и бъдещето не са прекъснати и че завещаното от нашите предци ще пребъде и занапред.
Пожелавам успешно представяне на всички участници, много положителни емоции и добро настроение за всички”, подчерта в словото си кметът Нина Петкова.
Сред официалните гости на празника бе и народният представител Ирена Димова. „Всеки път, когато присъствам на този толкова цветен празник, виждам все повече участници в него. Това, безспорно, се дължи на организаторите от Община Георги Дамяново. Знам, че не е много лесно да организираш такова събитие и се изисква много труд и умения в организационната работа. Благодаря, на всички вас, че запазвате нашия фолклор и традиции живи”, заяви Димова.
Сред гостите на събора бе и кметът на община Монтана Златко Живков.”От името на Община Монтана и ръководството на Националното сдружение на общините на република България ви поздравявам. България е красива навсякъде, но най-красива е тук в Северозапада. Община Георги Дамяново е една от най-малките общини в страната, но това не е пречка да организира такъв голям празник. Поздравявам кмета на общината Нина Петкова и нейния екип за перфектната организация.Честит празник. Бог да пази България”, каза в приветствието си Златко Живков.
Сборна формация от читалищата в община Георги Дамяново представиха обреда „Гонене на змей”, характерен за село Копиловци.
Народните изпълнители Димитър Аргиров и Соня Чакърова, заедно с танцьорите от Ансамбъл „Хоро” – гр. София изнесоха едночасов концерт – подарък за всички присъстващи.
Раздаден беше и курбан за здраве, който бе осветен от игумена на Лопушанския манастир Нифонт.
Извиха се кръшни хора. Всички участници получиха грамоти, статуетка и пчелни продукти от местни пчелари.

В навечерието на празника, кметът Нина Петкова организира изненада – издигане с балон. Десетки жители и гости на общината имаха възможността да се качат и да се любуват на природата от птичи поглед.

About Администратор

Вашият коментар