С ТЪРЖЕСТВЕН КОНЦЕРТ ГЕОРГИ ДАМЯНОВО ОТБЕЛЯЗА 24 МАЙ И МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА МУЗЕИТЕ

По повод 18 май – Международния ден на музеите и 24 май – денят на българската азбука, просвета и култура и на славянската в Георги Дамяново с голям успех премина концертът на Академичен хор “Ангел Манолов” и фолклорна формация „Дилмана”, организиран от Община Георги Дамяново.
Гости на мероприятието бяха зам.-областният управител на област Монтана Десислава Димитрова, протосингелът на Видинска митрополия Архимандрит Антим, общински съветници, жители и гости на общината.
Концертът откри кметът на община Георги Дамяново Нина Петкова. Тя поздрави изпълнителите и всички присъстващи в залата като им пожела много емоции и приятни мигове в залата, която от години не се е изпълвала така, както тази вечер. „Радостна съм, че имам възможността да ви приветствам и да ви поздравя с Международния ден на музеите, който отбелязахме на 18 май и с предстоящия най-български празник 24 май – денят на светите братя Кирил и Методий. Нека изпълним сърцата си с гордост. Да покажем на децата си, че нашите духовни водачи и просветители са оставили безценно наследство, което заслужава респект, поклон и уважение.”, каза в приветствието си Нина Петкова. Показателно е, че отбелязваме предстоящия празник на българската писменост и култура именно в Народния дом на Георги Дамяново. Щастлива съм, че виждам толкова млади хора тази вечер. Тук е мястото да кажа, че през месец август започваме ремонта на покрива на тази забележителна сграда и поетапно ще продължим с нейното реновиране, добави кметът Петкова.
Приветствие към присъстващите произнесе и Архимандрит Антим, протосингел на Видинска митрополия. „Не мога да скрия удовлетворението и радостта си от това, че за всичките 22 години на моето служение във Видинската епархия като протосингел, за първи път присъствам в община Георги Дамяново на такова духовно, културно събитие”, подчерта Архимандрит Антим. Той поздрави ръководството на Общината в лицето на кмета Нина Петкова, за организацията и идеята за концерта.
Под вещото диригентство на маестро Дарена Попова, великолепните хористи предизвикаха възторг у публиката, която по достойнство оцени техните ангелски гласове, майсторството при изпълнението на песните и чувствеността при пресъздаването на атмосферата на творбите.
Мелодия, хармония, емоция и истинска страст звучеше във всяко изпълнение, а за финал изпълнителите вдигнаха цялата зала на крака с изпълнение на „Многая лета“.
В залата бяха изложени картини на художника Венелин Захариев, който е почетен гражданин на община Георги Дамяново.

About Администратор

Вашият коментар