ПЪРВИ ПРЕГЛЕД НА ВОЕННИТЕ ДУХОВИ ОРКЕСТРИ И ДУХОВИ ОРКЕСТРИ ОТ СЕВЕРОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ „КАП. КАМЕН ЛУКОВ ПЕЙНСКИ”

Първото издание на Прегледа на военните духови оркестри и духови оркестри от Северозападна България „Кап. Камен Луков Пейнски”се проведе с. Копиловци – родното място на изтъкнатия военен музикант и капелмайстор.
Кметът на община Георги Дамяново произнесе слово, в което припомни думите на друг наш забележителен земляк Йордан Радичков, според когото духовата музика е неразделна част от нашия живот. „Духова музика има, откакто свят светува, и нея никой не може да я закрие. Ако може да се закрие една държава, то и Духовата музика тогава може да се закрие. Защото всичко започва с музиката и свършва с музиката”. От името на жителите и гостите на с. Копиловци тя изказа благодарност и признателност към участниците. „Вярвам, че вие ще превърнете този празник в значимо и запаметяващо се събитие за всички нас. Да си пожелаем с всяко следващо издание, което ще се провежда на две години, съставите да са все повече. Вярвам, че този преглед, този празник на красотата и духовата музика ще се превърне в една от емблемите на с. Копиловци и община Георги Дамяново”. И нека днешният празник да бъде нашият прехвърлен мост към бъдещето, по който да преминем с богатството на традициите и силата на духа си със заряда на духовата музика, с очарованието на професионализма и младостта, допълни кметът Нина Петкова.
Предстои откриване на експозиция, която ще представя бита и традициите в Копиловци, и която ще се помещава в сградата на училището. Специално място в експозицията ще бъде отредено и за кап. Камен Луков Пейнски, където ще бъдат изложени негови лични вещи, добави Петкова.
Кметът на Копиловци Лалка Крумова показа пред журналистите тетрадка с текстове и партитури, която лично кап. Луков подарява на селото, когато го посещава в средата на 40-те години на миналия век. Почти 70 години първо в училището, а след закриването му в кметството се пази тази тетрадка.

Гвардейският представителен духов оркестър към Националната гвардейска част с помощник диригент кап. Лъчезар Кръстев Представителният Духов Оркестър на Сухопътни войски с диригент кап. Тодор Пенков и Оркестър „Дефилир” при СУ „Иван Вазов” – гр. Вършец заедно с мажоретния състав с диригент Николай Пеев дефилираха по централната улица на Копиловци, след което се представиха със свои композиции на централния площад пред паметника на кап. Камен Луков Пейнски.
В концертната програма се включиха и женската певческа група към читалището в Копиловци и певиците от пенсионерския клуб в селото. Те изпълниха марша „Тъмна нощ”, който е по текст и музика на маестро Луков.
Съвместно изпълнение на двата военни оркестъра на церемониалния марш „Весели и в боя”, една от най-известните творби на капелмайстора, придобила огромна популярност в частите на Българската армия, прозвуча за финал на прегледа.
Празникът продължи с концерт на Берковската духова музика.
По повод прегледа поздравителен адрес бе получен от началника на Централно военно окръжие – София полк. Георги Петков.
Сред официалните гости на събитието бяха областният управител Валери Димитров, Ирена Димова – народен представител в 44-то, 45-то ,46-то и 47-то Народно събрание, кметът на община Вършец инж. Иван Лазаров,зам. кметът Петър Стефанов и секретарят на община Вършец Даниела Тодорова, началникът на Военно окръжие – Монтана подп. Илиян Илиев и зам. началникът на ВО – Монтана майор Васил Цурински.
Първият Преглед на военните духови оркестри и духови оркестри от Северозападна България „Кап. Камен Луков Пейнски” докосна душите на жителите и гостите на с. Копиловци. На всички, които се гордеят с родната история и нейните забележителни личности, и на онези, които обичат духовата музика.
Композиторската и диригентската дейност на кап. Камен Луков е трайно вградена в музикалната картина на България през първите десетилетия на ХХ век, защото той е един от нейните стълбове. Това е творецът, който, като Дико Илиев, късно се открива, но със сигурност като него скоро ще заеме мястото си, което му подобава – на забележителен, ярък и неповторим Маестро на България.

About Администратор

Вашият коментар