ПАМЕТНА ПЛОЧА НА ЗАГИНАЛИТЕ ВЪВ ВОЙНИТЕ БЕ ОТКРИТА В СЕЛО ДИВА СЛАТИНА

На 28 август 2021 г. с тържествена церемония бе открита паметна плоча в чест на загиналите във войните жители на село Дива Слатина.
Събитието започна с военна церемония, водена от майор Иван Конорски – командир на 10 Механизиран батальон – и с участието на войскова част към Военно формирование 54990 – гр. Враца и Представителен Духов Оркестър на Сухопътни войски. Водосвет и панихида за загиналите във войните жители на селото отслужи Негово Високопреподобие енорийски свещеник Пимен.
Гости на церемонията бяха областният управител на област Монтана Валери Димитров, полк. Георги Петков – началник на Централно военно окръжие – София, полк. Иван Иванов – началник на Военно окръжие I степен – Плевен и подполк. Илиян Илиев – началник на Военно окръжие II степен – Монтана.
„Дълбоко съм развълнувана от привилегията и честта да бъда на това място, където всички ние отдаваме заслужена почит на загиналите във войните жители на село Дива Слатина. Въпреки превратностите на времето за всички нас е важно да съхраним паметта на достойните българи, да помним историята си и да я тачим. Защото човек, който помни историята си има и бъдеще”, каза в приветственото си слово кметът на община Георги Дамяново Нина Петкова.
Благодаря на Министерство на отбраната за отпускането на средствата за изграждането на паметната плоча и на ръководството на Областна администрация за съдействието. Специални благодарности към автора на идейния проект на плочата – местният учител г-н Иван Костов, който от 15 години мечтае да види проекта си осъществен точно на това място тук. Специални благодаря и на скулптура Димитър Гоцак за професионалното изпълнение при изграждането на плочата, допълни кметът Петкова.
„Нека тази паметна плоча пази спомена за героите от село Дива Слатина, участвали във войните, за славното ни минало и великите им дела и дава пример на бъдещите поколения за родолюбие и саможертва в името на Отечеството.”, подчерта в приветствието си полковник Георги Петков.
„Най-накрая успяхме да направим този незабравим жест към героите на нашето село, дали живота си за свободата на България”, сподели със сълзи на очи инициаторът за изграждането на плочата Иван Костов. Името на неговия чичо също е в списъка на загиналите.
Над 130 жители на село Дива Слатина са загубили живота си във войните за свободата на България. Имената на 27 от тях са изписани върху паметната плоча.
С едноминутно мълчание на колене бе почетена паметта на загиналите от Дива Слатина. В знак на признателност венци и цветя бяха поднесени на паметната плоча.
Празникът продължи с програма на самодейни състави от читалищата на селата Говежда, Дълги дел и Дива Слатина.
През 2020 г. Община Георги Дамяново получи общо 11 000 лв. за изграждане и поставяне на барелеф на капитан Камен Луков Пейнски – капелмайстор на 34-и пех. Троянски полк в родното му село Копиловци и паметна плоча на загиналите във войните жители на с. Дива Слатина. От бюджета на Общината бяха отпуснати допълнителни средства за изграждането и на двата проекта.

About Администратор