НА ТЪРЖЕСТВЕНА СЕСИЯ НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ – ГЕОРГИ ДАМЯНОВО БЯХА НАГРАДЕНИ ПЪРВИТЕ ПОЧЕТНИ ГРАЖДАНИ НА ОБЩИНАТА

На 21 септември в къщата-музей „Георги Дамянов“ в с. Георги Дамяново се проведе тържествената сесия на Общинския съвет по случай празника на община Георги Дамяново, който по традиция се отбелязва на 22 септември – деня на Независимостта на България. Сред официалните гости на събитието бяха народният представител от 44-то НС  – инж. Дилян Димитров, Десислава Димитрова и Цветко Цветков – заместник областни управители на област Монтана, Илия Илиев – директор на Областно пътно управление и гл.инспектор Виктор Михайлов – началник ПУ – Георги Дамяново.

Негово Високопреподобие свещеноиконом отец Стоян от Лопушанския манастир отслужи водосвет за здраве и благополучие.

Поради отсъствие на Председателя на ОбС д-р Мирослав Паньов, по уважителни причини,  и във връзка с чл. 34, ал. 2 от Правилника на ОбС – Г. Дамяново, с пълно мнозинство, ОбС  гласува д-р Пенка Петкова да председателства 15-тата тържествената сесия.

„В утрешния 22 –ри  септември отбелязваме празника на община Георги Дамяново и  112 години от обявяването на Независимостта на българската държава – един национално значим и по своята самостоятелност, чисто български държавен акт. Акт, завършил делото на онези истински пламенни родолюбци, които показаха, че България може да бъде единна”, каза в приветствието си д-р Пенка Петкова.  Двата празника са от особено значение за нас, защото ни зареждат с нова енергия за работа, в името на добрите каузи, допълни д-р Петкова.

„За мен е чест и удоволствие да ви приветствам с добре дошли в музея на Георги Дамянов , който след повече от 10 години отново отваря врати за ново начало“- заяви кметът на община Георги Дамяново Нина Петкова. Изразявам своята признателност и уважение към всички вас за подкрепата, която ми оказвате през изминаващата вече една година от моя мандат. За мен работата и работенето е в основата на всичко градивно. Вярвам, че  заедно ще продължим традициите и ще направим всичко необходимо нашата община да придобие по-популярен облик, допълни Петкова.

На основание чл. 21, ал1, т.22 от ЗМСМА и чл. 25, ал.2 и чл. 33 от Наредбата за символите, почетните знаци, отличия и почетните звания на Община Георги Дамяново и Решение №102/19.08.2020 г. на ОбС,  за първи път,  с Почетния знак на Община Георги Дамяново и званието „Почетен гражданин на община Георги Дамяново” бяха удостоени трима местни творци – проф. Галилей Симеонов, художникът Венелин Захариев и дърворезбарят Чавдар Антов, за изключителни  заслуги в развитието на културата и изкуството, и утвърждаване престижа и развитието на Общината и нейните населени места пред национални и международни институции.

Почетните символи и грамоти бяха връчени от кмета Нина Петкова, която поздрави наградените, като им  с пожела здраве и нови творчески вдъхновения. „Вие сте нашият добър пример за това как трябва да вършим всичко с добра воля и вяра в доброто бъдеще за нас и нашите деца”, подчерта кметът Нина Петкова.

„Щом в едно селце се чу „Деветата симфония“ на Бетовен, мисля, че нещата ще потръгнат”, сподели 91- годишният проф. Галилей Симеонов, който живее и твори в село Гаврил Геново.  Той благодари на  всички за оказаната му чест.

„Всяка седмица идвам в Копиловци и продължавам да творя и  никога не съм забравил родния си край”, заяви художникът Венелин Захариев.  Само 10 години съм живял в селото, но съм заквасен с това село и всичко случило се съм го запомнил. От време на време се връщам с картините си и повечето неща, които съм правил, са от нашия край. Винаги ще се връщам в копиловския балкан, допълни творецът.

Майсторът дърворезбар Чавдар Антов, който работи в с. Меляне, бе развълнуван от високото отличие.“След „професора” и  „Вен. Зах.” ми е трудно да говоря, но мога да кажа, че ще направя всичко възможно, за да оправдая това доверие и тази награда, които за мен са израз на  голямо уважение”, заяви Чавдар Антов.

„Тук ми е сърцето, тук съм роден и израснал. Няма как да обичам друго място повече от община Георги Дамяново“, заяви инж. Димитров. Той поздрави присъстващите и наградените творци. Радвам се, че ръководството на Общината зачете тези бележити творци, които са прославили и прославят нашия край с изключителните си творби, добави народният представител. В тези тежки времена трябва да бъдем по-добри, по-смирени и да си помагаме. Само тогава можем да постигнем всичко, за което мечтаем, допълни Дилян Димитров.

„Видими са резултатите след 6 ноември 2019 г., защото всички с общи усилия, упоритост и професионализъм работите така, че общината да се превърне в още по-привлекателно място за живеене. Продължавайте да надграждате постигнатото до сега,  за да ви носи удовлетвореност”, каза в приветственото си слово заместник областният управител Десислава Димитрова.

About Администратор

Вашият коментар