НАЦИОНАЛНА КАМПАНИЯ ЗА БЕЗПЛАТНО ПОСТАВЯНЕ НА СИЛАНТИ НА ДЕЦА ОТ 5 ДО 8 Г. ВЪЗРАСТ

Продължава кампанията за поставяне на безплатни силанти на постоянните зъби на деца между 5 и 8-годишна възраст. Тя е част от Националната програма за профилактика на оралните заболявания при пациентите до 18 години и ще продължи до 30 ноември 2020 г.

Силантите се поставят на здрави първи кътници с цел предотвратяване на кариеса. Процедурата трае около половин час, не изисква изпиляване на зъба и е напълно безболезнена. Извършва се само при изявено желание от страна на родителите и подписано информирано съгласие за манипулацията. Това предполага посещението на децата в зъболекарските кабинети да се осъществява в присъствието на родител (настойник).

Всеки родител, който желае да се възползва от възможността, може да се свърже с Д-р Пепина Владимирова на адрес: гр. Монтана, ул. „Цар Борис III” №22, 406 к-т,ет.4 (сградата на Зъболечението ) или стоматологичния кабинет в сградата на Поликлиниката в с. Георги Дамяново ( всеки понеделник от 9:30 до 13:30 часа )

Какво представлява силанизирането?

Манипулацията представлява запечатване на фисурите (цепнатини) на първите постоянни дъвкателни зъби със силант /фото или химиополимерен препарат с високо съдържание на флуор/. Това не позволява задържането на храна и съответно намалява риска от развитие на кариес на обработените зъби с до 60%.

При метода на силанизация зъболекарят използва специален материал, за да запълни фисурите(цепнатините). Предварително се почистват дъвкателните повърхности много внимателно, за да се премахнат вредните налепи. Областта около фисурите се обработва с гел, осигуряващ по-здравото залепване на материала. След това се подсушава и фисурите се покриват с гладък защитен слой.

Защо да използваме защитни силанти? Дъвкателните повърхности на кътниците и предкътниците при децата не са гладки. Те имат ямки и цепнатини (фисури), които четките за зъби не могат да почистят. Така зъбната плака свободно се развива и причинява зъбен кариес. Изследванията на зъбния кариес показват, че около 84% от кариесите във възрастта между 5 и 17 годишна възраст се развиват в тези ямки и цепнатини.

About Администратор

Вашият коментар