НАГРАДИХА НОВИТЕ ПОЧЕТНИ ГРАЖДАНИ НА ОБЩИНА ГЕОРГИ ДАМЯНОВО

Днес, 22 септември – деня на Независимостта на България, в заседателната зала на Община Георги Дамяново се проведе Тържествената сесия на Общинския съвет по случай празника на общината, която бе открита от председателя д-р Мирослав Паньов.
„На днешния ден отбелязваме празника на община Георги Дамяново и 113 години от обявяването на Независимостта на българската държава. В ден като днешния изразяваме своята признателност към строителите на съвременна България, припомняме си важният урок, който ни дава историята , че успяваме, когато сме единни, когато гледаме напред и мислим за бъдещето на нашите деца”, каза в приветствието си д-р Паньов.

На основание чл. 21, ал1, т.22 от ЗМСМА и чл. 25, ал.2 и чл. 33 от Наредбата за символите, почетните знаци, отличия и почетните звания на Община Георги Дамяново и в изпълнение на Решение №208/29.07.2021 г. на ОбС, за втори път, с Почетния знак на Община Георги Дамяново и званието „Почетен гражданин на община Георги Дамяново” се удостояват граждани, които в даден етап от своята професионална и творческа дейност са дали своя принос за развитието и просперитета на Община Георги Дамяново в областите: здравеопазване, местен фолклор и социални услуги.
Тази година бяха наградени четирима лекари – д-р София Ангелова, д-р Мариета Райкова, д-р Николай Марков и д-р Мирослав Паньов. С почетния знак удостоиха посмъртно учителят, диригентът и основателят на Фолклорна формация „Торлашки напеви” Цветан Цветанов и д-р Александър Свиларов – кмет на община Георги Дамяново в периода 1995 г. -1999 г.

Кметът на община Георги Дамяново Нина Петкова отсъстваше по уважителни причини. Тя бе заместена от Радослав Найденов – зам. кмет на общината.
„Днес, заедно с тържествената сесия отбелязваме и празника на Община Георги Дамяново – денят на Независимостта на българската държава.
Нека на този празник да си пожелаем да сме достойни наследници на нашите предци, да съхраним и запазим мъдростта им и жаждата за свобода и независимост, за да продължим да издигаме авторитета на България”.
Това заяви в приветственото си слово заместник-кметът.

„Обичам този край, защото съм родена тук. Закърмена съм с любовта към родното. Изкарах прекрасно детство край реката в моето село Говежда. Гордея се с хората на този край, с тяхното трудолюбие и гостоприемство”, заяви д-р София Ангелова. Поемането на тази награда е гордост, чест, но и отговорност. Помагала съм на хората от нашия край, помагам и така ще бъде и занапред. Благодаря за честта, която ми оказвате!”, допълни д-р Ангелова.

„Благодаря на кмета на общината г-жа Петкова, благодаря на общинските съветници, на кмета на моето родно село Говежда Младен Миронов! Благодаря ви за оказаната ми чест и признание! Благодаря ви, че се грижите за населените места в общината и за нашите родители! Това е моят край – най-скъпото нещо, което имам, свързано с родния ми дом и щастливо изживяно детство, с училището, дало ми добро образование, за да продължа напред.”, каза д-р Мариета Райкова. Всеки от този край може да разчита на възможностите, които имаме, за да помагаме, когато е необходимо, сподели д-р Райкова.

„Благодаря за честта и вниманието, което ми оказвате всички вие! Винаги ще съм в помощ на хората от това любимо мое място”, заяви д-р Николай Марков. Тук изкарах най-хубавите си години, надявам се тук да прекарам и спокойни старини”, каза д-р Марков.

„ Тук съм роден, това е моят край. Обичам и милея за хората в общината и винаги се старая да съм в тяхна помощ и подкрепа”, сподели д-р Мирослав Паньов. Когато дойдох през 2002 г. заварих едно сериозно наследство, оставено от д-р Александър Свиларов и д-р Петкова. Разбира се, имаше трудности, но вече 19 години успяваме да се справяме с предизвикателствата и се надявам още дълги години да бъдем заедно, и да си помагаме, допълни д-р Паньов.

„За мен е огромна чест да получа това признание. Убедена съм, че Цецо най-много би се гордял с това отличие, защото той милееше за този край и неговите хора. Той искаше всичко да запази и съхрани – фолклора, традициите и обичаите. Тази отговорност сега е моя и аз ще продължа започнатото от него. Благодаря ви от сърце!”, каза в прочувственото си слово съпругата на Цветан Цветанов – Йорданка Цветанова.
„Д-р Александър Свиларов обичаше този край, имаше го за свой роден. Обичаше местните хора и непрекъснато ги споменаваше. Благодаря за честта и уважението към него!”, заяви синът на д-р Свиларов – Александър Свиларов – младши. На този двоен за общината празник да си пожелаем да съхраним това, което са ни завещали основателите и защитниците на Третата българска държава и с Божията помощ да вървим напред, допълни Свиларов.

По повод празника, Община Георги Дамяново получи поздравителни адреси от областният управител на област Монтана Валери Димитров, Росица Кирова – зам.председател на 46-то Народно събрание, Ирена Димова – народен представител в 44-то, 45-то и 46-то Народно събрание и Асоциация на българските градове и региони.

д-р София Асенова Ангелова-Дюлгерова е родена на 24.02.1958 г. в град Монтана. Средно образование завършва в Политехническа гимназия, гр. Михайловград.

 • През 1982 г. завършва медицина във ВМИ–София.
 • През 1990 г. придобива специалност „Вътрешни болести”, а през 1994 г. –специалност „Пулмология и фтизиатрия”.
 • През 1999 г. придобива специалност „Иглотерапия и лазертерапия”.
 • От 1982 до 2014 г. е главен асистент във ВМИ – София, Научния институт по пневмология и фтизиатрия, МУ – София и Специализираната болница за активно лечение по белодробни болести.
 • д-р София Асенова Ангелова – Дюлгерова има 31 години стаж като преподавател в МА. наградена с „Хипократов медал” на Медицински университет – София.Седем пъти е удостоявана със званието „Лекарят, който ме вдъхновява”
 • Д-р Ангелова е Член на Дружеството по белодробни болести, Член на Дружеството по нетрадиционна китайска медицина, Член на Европейското респираторно дружество.
 • От 2011 г. е Председател на Националната асоциация за профилактика на белодробните болести.
 • От 2000 г. до днес Д-р Ангелова е инициатор и организатор на кампанията „За живот без тютюнев дим”.
 • През 2016 г. издава и разпространява монографията „Тютюнопушене-последици и лечение. Има множество публикации на статии в наши и чужди списания.

Д-р Ангелова винаги е била в помощ на населението на община Георги Дамяново, грижейки се за тяхното здраве, особено през последната година, когато хората от общината се обръщаха към нея за помощ и съдействие във връзка Ковид 19.

Д-р Мариета Райкова е родена на 14.09.1963 г. в гр. Монтана. Основно образование завършва в Основно училище – с. Говежда. Средно образование получава в ПМГ – гр. Монтана. Завършила е обща медицина във Висшия медицински институт в София през 1987 г.Специализира акушерство и гинекология и репродуктивна медицина. Д-р Райкова е магистър по здравен мениджмънт.

 • От 1988 г. до 1997 г. д-р Мариета Райкова е работила в МБАЛ – Монтана.
 • От 1997 г. до 1999 г. е ръководител на направление „Болници, консумативи и търговски обекти“ в „Маймекс“ ЕАД.
 • От 2000 г. до 2003 г. е началник отдел „Извънболнична помощ” в НЗОК .
 • От 2003 г. до 2004 г. е заместник-директор на Столична здравно осигурителна каса.
 • От 2004 г. до 2010 г. е изпълнителен директор на СЗОК.
 • В периода 2010 г. до 2012 г. е началник дирекция „Медицински дейности” в НЗОК.
 • От 2012 г. до 2014 г. е експерт в Български лекарски съюз. От 2014 г. до 2015 г. е заместник-директор на Университетската многопрофилна болница за активно лечение (УМБАЛ) „Св. Иван Рилски“. – гр. София., а в периода 2015 г. – 2017 г. е неин директор.
 • От 2017 г. до 2018 г. е директор на Центъра „Фонд за лечение на деца“. От 2018 г. до момента е директор на ДКЦ „Софиямед“ – Люлин.
  Д-р Мариета Райкова не един път е подавала ръка на хората от община Георги Дамяново. Насочвала ги е към лекари-специалисти за разрешаване на здравословните им проблеми.
  Д-р Николай Марков е роден на 17.11.1952 г. в гр. София, един от водещите специалисти по мамология в България. Завършва Медицинска академия – София през 1979 г.
  През 1988 придобива специалност хирургия и през 2001 придобива втора специалност – онкология.
  Д-р Марков е главен асистент в Националната болница по онкология. Научен сътрудник, има над 20 публикации и 3 патента в областта на оперативната хирургия на гърдата в частност при органосъхраняващи операции и пластика при рак на млечната жлеза.
  Връзката на д-р Марков с община Георги Дамяново е, че неговите родители са родени тук и до ден днешен той идва в родното село на баща си – Говежда, където, по неговите думи, само тук успява да си отпочине – на чист въздух и прекрасна природа.
  На опита и професионализма на д-р Никола Марков разчитат много пациентки не само от общината, но и от цяла Северозападна България, на които той е помогнал и продължава да помага.
  Д-р Мирослав Паньов е роден на 18.02.1970 г. в град Монтана. Основно образование завършва в Първо основно училище „Любен Каравелов” – гр. Монтана. Средно образование получава в ПМГ – град Монтана. Продължава образованието си в Медицинска академия – София, където завършва обща медицина.
  От 1996 г. до 2002 г. работи в Спешно отделение на МБАЛ „Д-р Стамен Илиев” – гр. Монтана. От 2002 е общопрактикуващ лекар в Община Георги Дамяново.
  Във време на извънредна обстановка, когато сили и средства са насочени към овладяване на Ковид 19 , запазване на човешки животи, на най-първа линия, очи в очи със страшния и коварен враг е д-р Мирослав Паньов . От първия ден на ситуацията той е на своя пост, с изключителна всеотдайност и готовност да помогне. Винаги намира правилния подход, за да успокои болните и техните близки.
  В Ковидпандемията, в която все още се намираме, в нелеките условия и риск за своето здраве и живот, д-р Паньов се грижи с професионализъм и човещина за своите пациенти.
  Цветан Леонидов Цветанов е роден на 18. 12. 1971 г. в град Монтана. Първите му стъпки в музиката са в Детската музикална школа в Монтана, където на 10-год.възраст се записва в групата по гъдулка. Голяма част от детските си години Цецо, както всички го наричаме, прекарва в родното село на майка му – Копиловци. Тук той за първи път се запознава с фолклора, бита и традициите на торлаците. Средно образование получава в музикално училище „Панайот Пипков“- гр. Плевен, специалност гъдулка. Продължава образованието си в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив – специалност „Ръководство на народни състави“. Допълнително записва преквалификация – специалност „Музикална педагогика“.
  От 1995 г. до 1996 г. е преподавател по солфеж и народна музика в СОУ „Христо Ботев“ -гр. Монтана. От 1996 година е учител по музика в ГПЧЕ „Петър Богдан“, където основава и вокална формация „Торлашки напеви“.
  За своята всеотдайна работа с млади хора и творческия му принос към българския фолклор и култура е носител на престижната награда „Константин Величков‘ на Министерство на образованието, младежта и науката и на почетната значка на община Монтана.
  Значима е ролята на маестро Цветанов за организирането, реализирането и съхраняването на емблематичните торлашки песни и дейно участие в мероприятия от културната програма на Община Георги Дамяново.
  Цветан Цветанов остави на всички нас просвещението, идващо от фолклора, наследството, което носи памет и мъдрост. Ревностен търсач на автентичен фолклор, негов пазител и разпространител.
  Маестро Цветан Цветанов ни напусна след няколкогодишна битка с коварна болест, на 29 юли 2020 г.

-р Александър Свиларов е роден 07.03.1944 г. в село Крушовене, общ. Долна Митрополия, обл. Плевен. След като се дипломира във ВМИ – София по разпределение е изпратен в с.Винище, обл.Монтана, където работи като участъков лекар.
От 1979 г.до 1995 г. е главен лекар в Общинската поликлиника на Георги Дамяново.
От 1995 г. до 1999 г. е кмет на община Георги Дамяново.
За времето на мандата си д-р Свиларов успява да създаде Център за социални грижи ( ЦСГ ) и Здравно социален комплекс ( ЗСК ), в който работят 4-те социални патронажа, тогава, на територията на Община Георги Дамяново.
В периода на управлението на д-р Свиларов започва изграждането на ФСМП, т.е сградата , в която в момента се помещава Поликлиниката и Общинска администрация. По това време се изгражда и Домашен социален патронаж, в който днес се приготвя храната на потребителите към Домашния патронаж.
Д-р Ал. Свиларов оказва съдействие и за реконструирането на Лопушанския манастир „Св. Йоан Предтеча”.
Д-р Ал. Свиларов умира на 02.07.2021 г. в гр. София, където до последно живее с близките си.

About Администратор