ЖИТЕЛИТЕ НА ОБЩИНИТЕ ГЕОРГИ ДАМЯНОВО И ЧИПРОВЦИ ПРОТЕСТИРАХА СРЕЩУ ПО-ВИСОКАТА ЦЕНА НА ВОДАТА

В знак на протест срещу по-високата цена на водата от началото на 2024 г., днес, се събраха жителите на общините Георги Дамяново и Чипровци. Над 300 души блокираха за един час пътя Монтана – Белоградчик, при разклона за село Гаврил Геново.
„Водопроводната мрежа в община Георги Дамяново е стара, а водата, която стига до домакинствата е с лоши качества“ , каза кметът на общината Нина Петкова. Тя посочи, че общините от област Монтана нямат право да кандидатстват пред фондовете на Европейския съюз за финансиране за подмяна на водопроводната мрежа, тъй като няма консолидирана ВиК-асоциация и единна цена на водата. Община Берковица има собствено ВиК-дружество, което продава водата по-евтино от общата цена за останалите 10 общини от региона, и това е причина ЕС да отказва финансиране на общините от област Монтана за подмяна на водопроводи, припомни Петкова.
От началото на тази година жителите на двете общини вече плащат по 3,58 лева.
„Преди четири години беше постигнато споразумение с предишното правителство, хората в общините Чипровци и Георги Дамяново да плащат водата като непитейна, тъй като е с лоши показатели и не е годна за консумация, а само за битови нужди“, коментира Пламен Петков – кмет на община Чипровци. Споразумението беше да има покачване на цената на водата с две стотинки за кубик на година. При смяна на правителствата обаче споразумението не се спази и в началото на миналата година цената се покачи от 1,50 на 2,65 лева, а сега и новото покачване на 3,58 лева, добави кметът Петков. Той сподели, че в планинските общини водата стига до потребителите по гравитачен начин, а не помпажно и разходите на оператора ВиК-Монтана са малки. В същото време заплатите в тези общини са ниски и хората не могат да плащат непосилните сметки за вода.
Хората от села на двете общини, дошли на протеста, заявиха, че новата цена е непосилна за тях и че отказват да плащат високи сметки за некачествена вода.
На протеста имаше присъствие на служители на полицията и не се стигна до инциденти.

About Администратор

Вашият коментар