ДВА НОВИ ВОЙНИШКИ ПАМЕТНИКА ИЗГРАЖДАТ В СЕЛАТА КОПИЛОВЦИ И ДИВА СЛАТИНА

Общо 11 000 лв. получава от държавата Община Георги Дамяново за изграждане и поставяне на барелеф на капитан Камен Луков Пейнски – капелмайстор на 34-и  пех. Троянски полк в родното му село Копиловци и монумент на загиналите във войните жители на с. Дива Слатина. На своето редовно заседание на 24 юли 2020 година Правителството одобри допълнителни разходи – трансфери за 2020 г. за финансово подпомагане на общините за ремонт, възстановяване, изграждане и довършване на военни паметници. За целта се отпускат средства в размер на 300 хиляди лева, които ще бъдат разпределени между повече от 40 общини в България.

Съгласно чл. 3, ал. 2 от Закона за военните паметници (ЗВП) военните паметници са публична общинска собственост с изключение на паметниците, определени от министъра на отбраната, съгласувано с министъра на културата за публична държавна собственост. Задължение на държавата и общините е да полагат грижи за военните паметници на територията на страната и в чужбина, а съгласно чл. 11 от ЗВП органите на изпълнителната власт и органите на местното самоуправление са длъжни да опазват предоставените им военни паметници.

Установени са имената на над тридесет мъже, жители на с. Дива Слатина, дали живота си за свободата на отечеството.Преди започване изграждането на монумента трябва да бъде изготвена справка във военните архиви, за да бъде напълно прецизиран списъкът.

 Камен Луков Пейнски е роден на 26 ноември 1875 г. в Копиловци. Участва в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война с музикантския взвод. Автор е на Церемониалния марш на Българската армия “Весели и в боя“ и Марша на 34-ти Троянски полк “Троянци”. Едната му ръка е трудно подвижна след раняване на Дойранската позиция. За участието си в двете войни е награден с Кръст на независимостта, Сребърен кръст за военни заслуги и много други ордени. Представен е за награждаване с “ Орден за храброст „, но не го е получил. Маестро Камен Луков е написал над 1000 творби за духов оркестър – походни маршове и кантати. Композира хора, ръченици, китки, романси, оперетна музика.  Умира на 7 август 1949 г. в Ловеч.

About Администратор

Вашият коментар