В СЕЛО ДЪЛГИ ДЕЛ ОТБЕЛЯЗАХА ЕНЬОВДЕН – ПРАЗНИКЪТ НА ЛЕЧЕБНИТЕ БИЛКИ

В сгушеното в планината село Дълги дел, Еньовден се празнува по стара народна традиция и се превръща в истинско представление за сетивата.
Рано тази сутрин жените от селото набраха много цветя и свежи билки, наречени за здраве и благополучие, с които по-късно свиха еньовденски венец. Всички събрали се за посрещането на Еньовден се провряха за здраве през венеца и си измиха лицето с „жива вода”. Жените се закичиха с еньовски венчета, а мъжете с китка здравец.
Настроението беше като на празник –момичетата от танцов състав „Радост”, гр. Монтана с ръководител Радост Цветанова танцуваха и участваха във възстановката на обичая. Накрая момичетата влезнаха в реката, а по традиция венецът от миналата година бе пуснат в течащите води, които ще отнесат със себе си всички болести и несполуки.
Програмата за ритуала бе подготвена от секретаря на читалището в Дълги дел Илонка Григорова. Въпреки горещото слънце, празникът продължи с всенародно веселие – хора, музика и приповдигнато настроение.
На този ден църквата почита рождението на Св. Йоан Кръстител и често обредите и традициите на двата празника се преплитат. В българския празничен календар Еньовден стои по значение редом с Коледа, Великден и Гергьовден. С него са свързани множество вярвания за слънцето, водата и лечебните растения.

About Администратор

Вашият коментар