В РАМКИТЕ НА ПРОЕКТ „СЪХРАНЯВАНЕ И ПОПУЛЯРИЗИРАНЕ НА МЕСТНИ ОБИЧАИ И ТРАДИЦИИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА МИГ „СТАРА ПЛАНИНА“, ИЗПЪЛНЯВАН ОТ СНЦ „МИГ – ЗАПАДНА СТАРА ПЛАНИНА – КОПРЕН-МИДЖУР – ЧИПРОВЦИ, ЧУПРЕНЕ, ГЕОРГИ ДАМЯНОВО И РУЖИНЦИ”, ОБЩИНА ГЕОРГИ ДАМЯНОВО, СЪВМЕСТНО С ОБЩИНИТЕ ЧИПРОВЦИ, ЧУПРЕНЕ И РУЖИНЦИ ЩЕ ПОПУЛЯРИЗИРАТ МЕСТНИ ОБРЕДИ И ТРАДИЦИИ. ОБЩИНА ГЕОРГИ ДАМЯНОВО ЩЕ ПРЕДСТАВИ ТРАДИЦИОННИЯ ОБРЕД „ГОНЕНЕ НА ЗМЕЙ“

В рамките на проекта ще бъдат създадени и три постоянни експозиционни обекта като целта им е популяризиране на местната идентичност. В Георги Дамяново това ще е експозицията ”Лопушанското поречие от древността до наши дни” където ще бъде представена културата и историята на този край, чрез снимков, документален и веществен материал. Експозицията ще бъде представена в старата реставрирана къща на Георги Дамянов в двора, където се помещава и музей „Георги Дамянов”.
Събитията ще се провеждат в различно време. Ще се стартира с „Фестивала на чипровския килим“, който тази година се организира в периода 28 април – 1 май.
Фестивалът „Флоралия“ в село Ружинци е на 7 май , на 10 юни събитието ще се проведе в рамките на Фолклорен събор „Свидня” в Георги Дамяново, а на 11 юни в село Чупрене на традиционния Турлашки фолклорен събор „Када кум прасе и ти вречу”.

About Администратор

Вашият коментар